Smeštaj Guča 2018.

- PRIVATNI SMEŠTAJ

- CENOVNIK SMEŠTAJA, ISHRANE, PREVOZA

- KAMP

GOOGLE MAP (GPRS)

Kontakt osoba za kamp:

Kontakt osoba za privatni smeštaj:

Naši partneri

Turistička agencija „A-Superturs ˮ d.o.o. Čačak poseduje licencu Organizatora turističkih putovanja OTP 20/2012.

Imamo 27 gostiju 
Članovi : 3
Sadržaj : 40
Poseta: : 504619
Početna Sabor trubača
Sabor trubača
 • Sabor Trubača   ( 9 Broj članaka )

  Za Dragačevce sabor trubača je najveća svetkovina – svi domovi su širom otvoreni za stare i nove prijatelje, zvane i nezvane. Spremaju se proja , sir, kajmak, svadbarski kupus, mesa na ražnju, rakija šljivovica.

  od 11.08. - 13.08.2016.

  10.08 i 14.08 su komercijalni dani

  rezervisani za muziku koja nije isključivo

  trubačka!!!

   

  DRAGAČEVSKI SABOR TRUBAČA  u Guči spada u red najvećih, najčuvenijih i najposećenijih kulturno - umetničkih manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva, posebno trubačkog u Srbiji I na Balkanu. Održava se od 1961, svake godine, tokom prve polovine avgusta. Na prvom saboru 1961. godine su učestvovala samo samo četiri trubačka orkestra, svi iz Dragačeva. Danas, u predtakmičenjima učestvuje oko stotine, a na finalno takmičenje dođe 20  seniorskih i 18-20 omladinskih i pionirskih orkestara iz cele Srbije.

  Na Saboru svoje radove  izlažu narodni umetnici - slikari, vajari i zanatlije: tkalje, opančari, grnčari, remenari, drvodelje, kolačari… Predstavljaju se nove knjige o Saboru i Dragačevu, priređuju etnografske i istorijske izložbe, takmiče se kazivači narodnih zdravica, biraju najlepše nošnje.

  U momačkom višeboju odvija se takmičenje u tradicionalnim sportskim disciplinama: rvanje u kosti, skok iz mesta uvis i udalj, bacanje kanena s ramena, gađanje kroz prsten jabuke.

  U kulturno umetničkim programima, svih saborskih dana, učestvuju izvorni muzički umetnici: pevači, instrumentalisti, pevačke grupe, folklorni ansambli iz svih krajeva Srbije. Redovni gosti sabora su razni orkestri I kulturno umetnička društva iz raznih zemalja Evrope i Amerike I srpske dijaspore.

  U saborskom ambijentu, organizuju se kolektivna venčanja, a u nedelju, završnog dana Sabora uz svečanu povorku trubača finalista, inprovizuje se dragačevska svadba iz 19. veka.

  Na finalnom trubačkom takmičenju, koje prati stručni žiri i žiri publike, najbolji orkestri i solisti stiču zvanja dragačevskih pobednika, koja im otvaraju put na brojne domaće i svetske festivale.

 • Izleti u vreme sabora   ( 2 Broj članaka )
 • Smeštaj   ( 8 Broj članaka )
 • Naši partneri   ( 1 Članak )